VEGGIEPROT®uputstvo 

Jedinstveni antioksidantni kompleks sa ORAC merom u zaštiti od oksidativnog stresa izazvanog:

 • intenzivnim mentalnim i fizičkim radom
 • nedovoljnim i neodgovarajućim odmorom i snom
 • nedovoljnom fizičkom aktivnošću ili napornim vežbanjem
 • psihičkim i emocionalnim stresom
 • neadekvatnom ishranom
 • duvanskim dimom
 • UV-zračenjem
 • aerozagađenjem i drugim štetnim uticajima iz okruženja
 • intenzivnim životnim stilom

Glukozinolati, sulforafan, kvercetin, antocijanini, likopen, lutein, beta-karoten, glutation, ojačani cinkom i vitaminom C sinergistički snažno utiču na očuvanje:

 • imunog sistema
 • srca i krvnih sudova
 • vida
 • metabolizma šećera i drugih metaboličkih funkcija
 • urinarnog trakta
 • integriteta i zaštitne funkcije kože
 • opšte fizičke i mentalne kondicije
 • organizma od prevremenog starenja uzrokovanog degenerativnim promenama i hroničnim bolestima

Brokola

Cvet i posebno klice sadrže sulforafan i njegov prirodni prekursor sulforafanin, sulforafan glukozinolat (SGS), supstance koje jačaju antioksidantni odbrambeni sistem organizma. Bazirano na laboratorijskim ispitivanjima na životinjama, naučnici veruju da, za razliku od direktnih antioksidanasa koji hemijski reguju sa slobodnim radikalima, SGS deluje, u svim ćelijama organizma, kao katalizator i pojačivač aktivnosti ćelijskih enzima faze 2 (P2P). Ovi enzimi imaju širok spektar antioksidantnog delovanja protiv različitih tipova oksidanasa tokom dužeg vremenskog perioda, čak i pošto SGS bude izlučen iz organizma. Pored toga, SGS doprinosi povećanju nivoa glutationa, najzastupljenijeg ćelijskog prirodnog antioksidansa uključenog u najveći broj oksido-redukcionih reakcija u organizmu.

Kelj

Veoma bogat izvor beta-karotena, vitamina C, vitamina K, luteina, zeaksantina. Lutein i zeaksantin su antioksidanasi izuzetno važni za očuvanje vida i odlaganje pojave degenerativnih promena žute mrlje usled promena na krvnin sudovima mrežnjače uzrokovanih biološkim starenjem organizma.

Kao i brokola i druge Brassica vrste, sadrži sulforafan, supstancu koja podstiče i jača prirodne sposobnosti organizma za odbranu od slobodnih radikala koji uzrokuju degenerativne promene i trajna oštećenja građe i funkcije ćelija i tkiva.

Prokelj

Još jedan predstavnik familije Brassica, izuzetno bogat vitaminima A i C i folnom kiselinom.
Veruje se da, zahvaljujući sinigrinu, supstanci iz grupe glukozinolata, može znatno doprineti očuvanju zdravlja digestivnog trakta, posebno debelog creva. Sadrži i goitrin koje doprinosi očuvanju funkcije štitne žlezde.

Spanać

Biljka izuzetno bogata antioksidansima, posebno luteinom koji doprinosi očuvanju vida. Bogat je izvor vitamina C, E i K, folne kiseline, selena, cinka i drugih minerala. Posebno osetljiv čak i na kratkotrajnu termičku obradu.

Paradajz

Bogat izvor likopena, beta-karotena i antocijanina od kojih potiče boja ovog povrća. Sva tri pigmenta su izuzetno snažni antioksidansi koji štite od štetnog delovanja UV zračenja koje dovodi do oštećenja struktura kože i njenog prevremenog starenja i doprinose očuvanju zdravlja krvnih sudova i cirkulacije.
Likopen doprinosi aktivaciji ćelijskih enzima faze 2 i tako podstiče organizam na jačanje sopstvenih odbrambenih sposobnosti.

Šargarepa

Karakteristična svetlo narandžasta boja šargarepe potiče od beta-karotena, pigmenta sa snažnim antioksidantnim delovanjem. Beta-karoten čuva ćelije i strukture kože i ublažava štetne efekte UV zračenja.

Luk

Hranljiva vrednost crnog luka potiče od kvercetina, flavonoidne supstance snažnog antioksidantnog i protivupalnog dejstva. Kvercetin ima mnoštvo pozitivnih efekata na očuvanje zdravlja čoveka, posebno na nivo holesterola u krvi, zdravlje srca i disajnih puteva. Studije in vitro ukazuju da kvercetin ispoljava određen nivo antitumorskog delovanja. Posebna pažnja se pridaje ispitivanjima koja bi potvrdila pozitivan uticaj na ublažavanje tegoba kod bronhitisa i astme, alergijskih upala, poremećaja urinarnog trakta i prostate.

NUTRITIVNE VREDNOSTI POVRĆA
POVRĆE glukozinolati kvercetin antocijanini beta karoten likopen lutein zeaksantin
brokola +++ + + + +
kelj ++ + +++ +++
prokelj ++ + + +
spanać + +++ ++
paradajz ++ + +++
šargarepa +++
luk +++ +


NUTRITIVNE VREDNOSTI SUPSTANCI
SUPSTANCA imunitet kardio-vaskularni sistem vid digestivni trakt koža pluća i disajni putevi

metabo-

lizam

urinarni trakt integritet ćelije i tkiva
* sulforafan, sinigrin
glukozinolati* + + + + + + + + +
kvercetin + + + + +
antocijanini + +
beta-karoten + +
likopen + + + +
lutein +
zeaksantin +