ORAC

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je spektrofotometrijski metod merenja antioksidantnog kapaciteta biološkog uzorka in vitro. Rezultati merenja inhibicije oksidativne degradacije molekula fluoresceina delovanjem antioksidansa se očitavaju iz standardne krive zasnovane na antioksidantnoj aktivnosti različitih koncentracija 6-hidroksi-2,5,7,8-tetrametilhroman-2-karboksilne kiseline (TroloxTM, hidrosolubilni homolog vitamina E) kao standarda.

Jednostavnije rečeno, ORAC je mera kapaciteta određene supstance da neutralizuje slobodne radikale. ORAC služi kao merna jedinica antioksidantne aktivnosti biološke supstance. Antioksidantna aktivnost jedinice ORAC zasnovana je na antioksidantnoj aktivnosti u vodi rastvorljivog oblika vitamina E kao ekvivalenta.

Metod su razvili naučnici Tufts Univerziteta iz Bostona u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede SAD radi procene vrednosti pojedinih namirnica u zaštiti organizma od oksidativnog stresa.

Hrana je izvor brojnih supstanci sa antioksidantnim dejstvom. Povrće i voće obiluju supstancama najrazličitijih hemijskih struktura koje obavljaju određene fiziološke funkcije u samoj biljci. Mnoge od njih su antioksidansi različite jačine, različitog mehanizma i mesta dejstva. Procena njihovog antioksidantnog učinka vrši se određivanjem i poređenjem vrednosti ORAC.

Procena stručnjaka je da se u organizmu, pri prosečnim mentalnim i fizičkim aktivnostima, svakodnevno proizvede toliko slobodnih radikala da je za njihovo neutralizovanje potrebno uneti u organizam antioksidanse čiji kapacitet iznosi oko 3000 – 5000 ORAC jedinica.

Mentalno i fizičko naprezanje, bavljenje sportom i intenzivnim rekreativnim vežbanjem, nedovoljno odmaranja, poremećen san, neadekvatna i jednolična ishrana, izloženost štetnim uticajima iz okruženja kao što su aerozagađenje, UV i druga zračenja, duvanski dim i stres kao nezaobilazni deo svakodnevice, drastično povećavaju potrebe organizma za antioksidansima, čak i do 12 000 ORAC, pa i više.

U prilogu je tabelarni pregled vrednosti ORAC najčešće korišćenih namirnica sa antioksidantnim dejstvom.

VOĆE ORAC* POVRĆE ORAC*
*Vrednost na 100g
Suvo grožđe 2830 Beli luk 1939
Borovnice 2400 Spanać 1260
Jagode 1540 Bareni spanać 909
Maline 1220 Brokoli 890
Šljive 949 Pasulj 460
Avokado 782 Crni luk 450
Pomorandže 750 Kukuruz 400
Crveni grejpfrut 739 Krompir 300
Višnje 670 Slatki krompir 295
Kivi 610 Kupus 295
Roze grejpfrut 495 Tofu sif 205
Belo grožđe 460 Šargarepa 200
Banane 210 Paradajz 195
Jabuke 207
Kajsije 175
Breskve 170
Kruške 110
Lubenice 100